SINIAT MAAKT MODULAIRE BOUW (STEEDS) DUURZAMER

SINIAT MAAKT MODULAIRE BOUW (STEEDS) DUURZAMER

De bouwsector heeft een grote impact op het milieu. Van de winning van grondstoffen tot het energieverbruik tijdens productie en bouwprocessen – de ecologische voetafdruk is aanzienlijk. Bij Siniat zijn we ons hier volledig van bewust. Tegelijkertijd biedt juist deze sector enorme kansen om te verduurzamen en bij te dragen aan een circulaire economie.

Als wereldwijd opererende speler in de bouwmaterialenmarkt wil Siniat hierin vooroplopen. Niet alleen omdat de eisen en regelgeving steeds strenger worden, maar ook vanuit onze diepgewortelde toewijding aan duurzaamheid. Duurzaamheid staat al jarenlang hoog op onze agenda. Onze visie is helder: bouwen aan een betere toekomst, met als doel in 2030 de meest duurzame partij in de markt te zijn. Oplossingen zoals de LaDura Premium gipskartonplaat laten zien dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand gaan, zonder toegevingen te doen.

Duurzaamheid in materialen en processen

De bouwsector speelt een cruciale rol bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Bij Siniat en de Etex Group zien we de uitdagingen die dit met zich meebrengt als kansen. Zoals Stefan van Leeuwen, Area Sales Manager bij Etex, stelt: “Zelfs kleine innovaties kunnen een enorme impact hebben. Deze filosofie wordt breed gedragen binnen ons bedrijf en komt tot uiting in zowel onze producten als interne processen.”

Via verschillende duurzaamheidswerkgroepen en initiatieven maken Etex en Siniat het waar. “Op alle fronten worden stappen gezet om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de stikstofdoelen te halen”, zegt Toon Plompen, Siniat Product and Sustainability Manager. “We verminderen het gebruik van verpakkingsmateriaal en via onze warmtekrachtkoppeling zetten we warmte uit de ovens terug om naar stroom. We gebruiken uitsluitend LED-verlichting, en we zetten in op zonnepanelen. Overtollig water uit de productie wordt gezuiverd en hergebruikt, en we vangen ook regenwater op. Inmiddels gebruiken we voor 80% hemelwater. In de bouwwereld gaan we echt tot het uiterste om duurzaam te opereren.”

Recyclebare gipsplaten

Ook de producten van Siniat zelf dragen bij aan verduurzaming. In onze fabriek in Delfzijl alleen produceren we jaarlijks zo’n 32 miljoen vierkante meter gipsplaat, en elke Siniat-gipsplaat is 100% recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. Gecombineerd met modulair bouwen, biedt dit een aanzienlijk milieuvoordeel.

Want modulaire bouw, waarbij onderdelen vooraf in een gecontroleerde omgeving worden vervaardigd en op locatie worden gemonteerd, is efficiënter, vermindert afval en biedt meer flexibiliteit in ontwerp en hergebruik van materialen. De LaDura Premium gipskartonplaat van Siniat is een uitstekend voorbeeld van een product dat perfect aansluit bij deze trend, doordat het alle essentiële eigenschappen – van impact-, vocht- en brandwerendheid tot akoestische prestaties – in één plaat combineert.

SINIAT MAAKT MODULAIRE BOUW (STEEDS) DUURZAMER

Modulair bouwen met LaDura Premium gipsplaat

De LaDura Premium gipsplaat is bij uitstek geschikt voor modulair bouwen. Een vochtwerende, stootvaste, brandwerende of akoestische (lichtgewicht) gipsplaat van uitzonderlijke kwaliteit? De LaDura Premium gipskartonplaat biedt het allemaal, inclusief een uitstekende duurzaamheidsscore. Toon Plompen: “Wat we doen, wordt steeds meer gecertificeerd. Hierdoor zijn onze duurzaamheidsinspanningen meetbaar en controleerbaar. Onze zakelijke partners waarderen dat, ook omdat zij onze gecertificeerde duurzaamheidsnormen kunnen gebruiken om zelf aan de wettelijke eisen te voldoen.”

LaDura Premium van Siniat is dus een duurzame trendsetter in de bouwsector. Hier zijn de voordelen in een notendop:

  • De gipsplaat is eenvoudig te verwerken, net als standaard gipskarton, en geschikt voor diverse toepassingen.
  • Eén type plaat levert uitstekende prestaties op het gebied van vochtbestendigheid, brandwerendheid, geluidsisolatie en impactbestendigheid.
  • Ideaal als stabiele ondergrond voor tegels en geschikt voor ruimtes met intensief gebruik waar stootvastheid en draagkracht belangrijk zijn (zoals bij het ophangen van radiatoren en kasten).
  • Daarnaast biedt het een licht, economisch alternatief voor massief metselwerk, met ruimte voor bekabeling in de spouw zonder dat er sleuven gemaakt hoeven te worden.
  • De platen zijn 100% recyclebaar en geschikt voor hoge scheidingswanden met grotere dilatatieafstanden (om de 15 m).

Innovatieve, slimme en efficiënte oplossingen

Geteste & gecertificeerde oplossingen

Wereldwijd beschikbaar